Software Due Diligence – AI en Machine Learning systemen

Software Due Diligence – AI en Machine Learning systemen

Wanneer u een beleids- of investeringsbeslissing moet maken in relatie tot een computersysteem waarvan de kernfunctionaliteit gebruik maakt van artificial intelligence, is het goed om te weten dat de vereisten van een adequaat software due diligence proces afwijken ten opzichte van reguliere software due diligence trajecten. Een groot verschil is dat software die op het eerste gezicht goed lijkt te functioneren, nog steeds fundamentele fouten kan bevatten die de waarde van de software significant beïnvloeden.

Of het nu gaat om bijvoorbeeld language processing, image processing of robotica, het due diligence proces moeten worden uitgebreid met diepgaand onderzoek naar setup, parametrisering en validatiemethodes rondom modellen en algoritmes. Zijn voor neural networks bijvoorbeeld wel de optimale trainings-, test- en validatiedatasets gebruikt? Daarnaast zijn er grote wijzigingen in de manier waarop reguliere kwaliteitsattributen uit het ISO25010 framework (zoals schaalbaarheid, performance en onderhoudbaarheid) moeten worden onderzocht. Ook kan AI veiligheid een zorg zijn; zijn de juiste failsafes aanwezig, of ontbreken beperkende maatregelen die wel nodig zijn?

Omdat voor deze validaties zowel een brede als een diepe expertise nodig is, kan het moeilijk zijn om de juiste informatie te verzamelen die nodig is voor besluitvorming. Door jarenlange ervaring met software due diligence en AI-based systemen kan nSEC/Resilience helpen met het uitvoeren van deze gespecialiseerde vorm van software due diligence.

Nieuwsgierig naar onze aanpak? Neem vrijblijvend contact met ons op via dit formulier! Dit formulier kan ook worden gebruikt voor andere algemene vragen over onze Software Due Diligence services.

U kunt ook gebruik maken van onze “bel me terug” optie onderaan de site, of een afspraak inplannen via onze bot!